Hitte, ijsjes en water; het is zomer in Nederland! Voor mensen (zoals ik) is dit ge-wel-dig, maar voor een mopshond is dit een ander verhaal. Iedereen weet wat het warme weer betekent voor honden. Vroege- en late ochtendwandelingen. Tussendoor proberen we de hitte te vermijden. En dit lukt aardig met airco in huis (thank god for that).

Lou is een erg drukke mopshond. Het liefst rent ze heel de dag en speelt ze met iedereen die ze tegenkomt. Met dit warme weer moet ik daarom extra aandachtig zijn dat ze niet als een kip zonder kop rond gaat rennen. Om toch haar energie kwijt te kunnen raken én verkoeling van buiten te krijgen, ben ik Lou “zwemlessen” gaan geven.

Sommige honden vinden zwemmen van nature al geweldig. Andere, niet zo. Lou is daar een goed voorbeeld van. Als puppy ontweek ze alle plassen op de weg en sinds het laatste halfjaar durft ze met haar pootjes het water aan te raken. Nu dat ze weer meer het water in kan, doet ze dit ook. Maar zodra haar pootjes geen bodem meer voelen, raakt ze compleet in paniek en is het voorbij met de pret. Frustrerend voor mij, maar vooral voor Lou!

De afgelopen weken ben ik erg vastberaden geweest om Lou te leren zwemmen. Ik hoor je vast denken; waarom een mopshond laten zwemmen als ze dit niet wil? Ik ben ervan overtuigd dat zwemmen erg goed is voor Lou. Zo kan ze haar energie kwijt zonder dat ze zichzelf teveel overbelast. Ook vind ik het belangrijk dat ze een goede associatie met water krijgt. Mocht het ooit voorkomen dat ze een keer in het diepe valt, dat ze weet hoe ze zich kan redden zonder in paniek te raken.

Na veel blogs te hebben gelezen over hoe je een hond kunt leren zwemmen, zijn we aan de slag gegaan. We hebben het als volgt opgebouwd:

Stap 1: fun in het water

Omdat Lou vaak “bang” is in het water, vind ik het belangrijk dat ze er eerst prettig bij voelt. We hebben daarom veel gespeeld in het water. En elke keer als ze zelf het water in rende, beloonde ik haar. Nadat we een aantal spelletjes hadden gedaan en ze zich comfortabel begon te voelen. Was het tijd voor commando’s in het water. Simpele commando’s zoals zit en pootje, terwijl ze in het water stond. Ik merkte dat ze hier geen problemen meer mee had. Dit hebben we vervolgens een paar dagen achter elkaar gedaan. Trots op deze mopshond!

Stap 2: een stap in het diepe

Na een paar dagen merkte ik dat Lou zich als een vis (uhh mops) in het water voelde. Het werd tijd om eens wat verder het water in te gaan, dacht ik. Hier maakte ik een enorme fout. Lou liep keurig netjes met mij mee. Ik liep het diepe in en ze twijfelde; ik forceerde haar het diepe in te gaan. Dit is een grote fout vanuit mij, omdat Lou nu het vertrouwen kwijt was. Ze zwom meteen terug naar de kant waar ze vervolgens naar mij blafte. Ze wilde niet meer bij mij in de buurt zijn en toen merkte dat ik een enorme fout had gemaakt.

Stap 3: deze mopshond geeft niet op

Gelukkig zijn wij team doorgaan. De volgende dag stonden we weer met onze pootjes in het water. Lou heeft me vergeven en we gingen weer terug naar stap 1. Lou kreeg weer vertrouwen in mij, waar ik erg blij mee was. Want zo konden we weer naar de volgende stap!

Stap 4: zwemmend aan de riem

Een paar dagen nadat Lou weer comfortabel genoeg was in het water, besloten we een stap verder te gaan. Begeleiden via het tuigje vindt ze niks. Daarom bedacht ik dat het misschien wel zou werken als ik haar gewoon aan de riem zou laten. Samen liepen we het water in, en ze bleef dicht bij me. We gingen steeds dieper en dieper, tot het moment kwam dat ze moest zwemmen. En wat denk je? ZE DEED HET!! Ik voelde me enorm trots dat ze het aandurfde. In totaal heeft ze 10 seconden mijn looprichting gezwommen, voordat ze naar de kant ging. Dit hebben we een aantal keer herhaald, en ze leek het nog leuk te vinden ook!

Hoe nu verder

Natuurlijk zijn we er nog lang niet, maar we zijn al een eind op weg! Zwemmend aan de riem lijkt goed te werken en dit hou ik graag nog even aan. Uiteindelijk zou het mooi zijn als ze lekker kan zwemmen zonder riem. We gaan nog lekker verder oefenen, en kijken uit naar het einddoel!

Heb jij nog tips of ervaringen die je wil delen? Laat het vooral achter in een reactie.

 

Wil je meer weten over voeding & snacks: klik dan hier

Benieuwd waar ze het zwemvestje vandaan heeft? Klik dan hier